keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Connemara Peated Single Malt

  • Nimi: Connemara Peated Single Malt
  • Valmistaja: Cooley Distillery PLC.
  • Maa: Irlanti
  • Ikä: Pullossa ei ole ikämerkintää (heittäkää kommenttia jos on tietoa asiasta)
  • Vahvuus: 40%

    Tämä viski on kuuluu Cooley-yhtiön tuoteperheeseen. Cooley on yksi Irlannin kolmesta viskinvalmistus yhtiöstä. Muut kaksi ovat Bushmillis ja Midleton. Nämä yhtiöt tuottavat ilmeisesti kaikkia virallisia irlantilaisia viskibrändejä ja pullotteita. Connemara eroaa perinteisistä irlantilaisista viskeistä siten, että se on turpeistettu mallasviski ja sitä on tislattu vain kaksi kertaa. Perinteisesti irlantilaiset tilsaavat viskinsä kolme kertaa eivätkä käytä turpeistusta. Kyseessä on siis eränlainen vastarannan kiiski ja suvun änkyrä musta lammas.

    • Väri: kullankeltainen
    • Tuoksu: lämmin, hedelmäinen, omenaa
    • Maku ja suutuntuma: kuivahko, hedelmäinen, ei suolainen, ei lehahda tai "imeydy" suuhun vaan jää tietyllä tavalla pinnalle, hieman karvas ja teollinen, aavistus savua
    • Jälkimaku: ei kovin pitkä, aavistus savua, hieman kuminen(?), kokonaisuudessaan ei kaikista mielyttävin

    Connemara Peated Single Malt on hyvä perusviski, joka ei kuitenkaan aivan yllä sellaiselle tasolle, että ostaisin normaalihintaisen pullotteen uudestaan. Kyseessä ei kuitenkaan missään nimessä ole huono tuote, vaan pikemminkin kokeilemisen arvoinen juoma. Mainostettu "peated" jää hiukan vaisuksi, kun juomaa vertaa esimerkiksi Islay-saaren viskeihin. Ehkä tämä kuitenkin eroaa perinteisistä irkkuviskeistä, mutta siitä saatamme kuulla kattavammin tulevaisuudessa, jos erilaisia irkkuviskejä saadaan rinnakkain.

    Itse olen vielä melko vasta-alkaja viskiharrastuksen parissa, mutta eri tuotteita on tullut maisteltua kuitenkin jonkin verran. Tässä vaiheessa mielenkiinto kohdistu hyvän hinta-laatusuhteen single malt tuotteisiin. Näihin makuhuomioihini on syytä suhtautua kevyesti, ja kannattaa aina muistaa, että makuasioista saa ja pitääkin kiistellä. Blogiin on tarkoitus kirjoitella ihan vaan sen vuoksi, että tulisi tehtyä edes jonkinlaiset muistiinpanot maistetuista juomista.

    2 kommenttia:

    1. Mainio arvostelu ja hyvää pohjatiedon keruuta! Itselleni näin viskin newbienä tuli myös yllätyksenä se, että Taliskerin (10 vuotiaan) mainostettu turpeisuus ei maussa tullut esille voimakkaammin kuin jälkimaun vivahteena. Ilmeisesti Islayn tuotteet eivät turhaan mainosta savuisuuttaan tai "turpeisuuttaan".. Hieno avaus viskimaailman puinteihin, keep'em coming!

      VastaaPoista
    2. Pistähän sitten jossain vaiheessa laajempaa raporttia tuosta Taliskerista! Veikkaan että siitäkin turpeisuuden erottaa paremmin, jos vertaa juomaa johonkin ei-turpeistettuun viskiin. Näin varmasti käy myös minulla tämän Connemaran kanssa.

      Tällä hetkellä oma pieni viskivarastoni on melkolailla Islay-painotteinen, joten en saa rinnakkain kovin kattavaa repertuaaria. Lisäksi kun aiemmista maisteluista ei ole muistiinpanoja/muistikuvia, ei vertailuja voi kunnolla tehdä. Muistikuvilla viittaan oikeasti siihen, että en muista viskien makuja, en humalatilaan.

      VastaaPoista